Трудно ли се справя организмът ни с промяната на часовото време?

...
Трудно ли се справя организмът ни с промяната на часовото време?
Коментари Харесай

Смяната на часовото време може да ни разболее

Трудно ли се оправя организмът ни с смяната на часовото време? Според изследване, извършено от немската здравна застрахователна компания ДАК, към 29% от интервюираните 1000 души са имали здравословни проблеми след промяната на часовника. Сред дамите този % доближава даже 35 на 100.

Почти една трета от хората в Германия са на мнение, че промяната на часовото време от зимно към лятно оказва негативно влияние върху здравето им, демонстрира още изследването. Освен това 74% от всички интервюирани считат промяната на времето за ненужна и биха я отменили. За разлика от тях 23 на 100 са на мнение, че постоянната промяна на стрелките е потребна.

За всеки трети обаче промяната на времето от зимно към лятно води до действителни физически признаци, наподобяващи по този начин наречената jet lag – това е умората, която се появява при пътешестване в други часови зони.

Едно от проучванията на промяната на времето е извършено в Института по здравна логика на психиката към Лудвиг-Максимилианския университет (LMU) в Мюнхен. Експертите са открили, че хората в действителност имат вътрешен часовник. Ние не се ориентираме по часовника, а по дневната светлина и надлежно контролираме ритъма си на сън и бодърстване. Това става посредством хормони: когато е мрачно, се отделя мелатонин, който ни прави изтощени. Ако обаче заран е ярко, освобождението му се потиска и вместо него се създава кортизол. Този хормон ни разсънва.

Подобно на пътуването до другия завършек на света, промяната на времето нарушава ритъма ни, защото се трансформират светлинните условия. Когато преминем към зимното часово време, вечер се стъмва по-рано и се уморяваме по-рано. Сутрин обаче е по-светло, тъй че ставането не е толкоз мъчно. Преминаването към лятно часово време е по-лошо. През пролетта слънцето изгрява по-рано, което виждаме още преди промяната на часовото време - само че по-късно доста хора внезапно още веднъж стават на мрачно. Когато организмът към момента е в режим на сън, за метаболизма и кръвообращението е мъчно да се раздвижат.

Колко бързо организмът се приспособява към новите светлинни условия варира при обособените хора. Докато на мнозина са им нужни единствено един или два дни, при други това лишава до една или две седмици. Децата, възрастните хора и хората с нарушавания на съня са изключително наранени от промяната на времето. Проучванията в Съединени американски щати демонстрират също, че след прекосяването към новото време се усилва броят на пътнотранспортните катастрофи с съдбовен край и на грешките при лекуването, позволени от медицинския личен състав. Предполага се, че повода за това е неналичието на централизация, която някои хора изпитват в дните след промяната на времето.

По принцип обаче няма съществени опасности за здравето, свързани с прекосяването от лятно към зимно часово време. Въпреки че обособени изследвания оповестяват за по-висок риск от сърдечен удар, резултатите са спорни. Например, постоянно не се вземат поради други аргументи за хипотетичното нарастване - климатът на изследваните страни, навиците за сън или фактът, че по принцип повече хора получават инфаркт в понеделник. Освен това има и изследвания, които не са открили видимо нарастване на инфарктите. 

Има няколко елементарни съвета, с цел да не се усещаме толкоз наранени от промяната на времето. Когато прекосяваме към зимното часово време, тъмнината е проблематична за организма ни. За да не се уморявате толкоз рано, би трябвало да прекарвате допустимо най-вече време на открито.

" Интензитетът на светлината е по-висок, тъй че можете да останете будни по-лесно ", споделя лекарят Алфред Виатер.

Упражненията също по този начин подтикват кръвообращението и обмяната на веществата. Затова ежедневната разходка на чист въздух е идеална през зимата.

Лятното време е малко по-трудно, защото губим цялостен час сън. Експертите поучават да подготвим организма за промяната на режима още първоначално. Четири дни преди промяната да вземем за пример можете да започнете да си лягате с четвърт час по-рано и да ставате по-рано всеки ден.

Здравноосигурителната компания AOK също по този начин предлага да останете в леглото малко по-дълго сутринта след промяната на режима. Това дава на тялото малко отмора. Ако към момента имате проблеми със съня, можете да употребявате техники за релаксация като дихателни извършения, медитация или просто горещо мляко с мед или релаксираща книга. Диетата също играе значима роля. Затова би трябвало да избягвате да ядете тежки храни вечер, а в идеалния случай и да избягвате алкохола.

" Ако вечер пиете доста алкохол, това може съществено да наруши качеството на съня ви ", изяснява Мартин Конерман, основен доктор по вътрешни заболявания в Касел, в изявление за HNA.

Упражненията на чист въздух са също толкоз потребни както през лятото, по този начин и през зимата.

" Светлината може да се пояснява като лекарство - тя има антидепресивно и активиращо деяние ", акцентира Клаус Вестфал, медицински шеф на клиника Хелиос в Касел, съгласно вестника.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР